lørdag 1. november 2014

Mens vi venter..

Høstmørket senker seg og vi lengter etter snø!
 

             

Mens vi venter på snøen er det greit å sjekke utstyret, sørge for at alt er i orden.
Alt det vi trenger til turen er å få kjøpt hos Fjellsport.no, resten av teksten inneholder produktreklame. Det er mange produkter å velge i, her viser vi hva vi bruker.

Til vinterturer er kvaliteten på utstyret noe mer viktig enn om sommeren. Det viktigste er å ikke fryse, ihvertfall ikke om natta. 
Vi har doble soveposer fra Helsport ( Kongsfjorden). De tålte 32 kuldegrader på Svalbard da vi gikk Spitsbergen på langs. Vi frøys aldri om natta! På dagtid er det føtter og hender som oftest fryser. Pass på at støvlene er store nok slik at det er plass til ekstra sokker. Vi har nå investert i Alfa Extreme North Pole med kartank/inliner i. Den første turen vi gikk på Svalbard hadde vi begge for små støvler, noe som resulterte i blå tær og store gnagsår.
Liggeunderlagene er dunfylte og oppblåsbare (exped downmat 9lw). Vi har soveposen og liggeunderlaget liggende i en artic bedding oppe på pulken så det er bare på putte det rett inn i teltet.


Teltet vårt er et vintertelt fra Helsport, Svalbard High 3 camp. Det er som navnet forteller beregnet til 3 personer, men passer ypperlig til 2 da man gjerne trenger mer plass på en vintertur. Mange tror at et vintertelt er mye varmere enn et sommertelt. Duken på teltene er like tynne! Forskjellen er at et godt vintertelt har storm-matter og sterkere og mer solide bardunfester og stangkanaler. Det er også flere lufteluker i et vintertelt. Når vi bruker primus inne i teltet er det viktig å ha tilførsel av oksygen.
 
 
Primusen er ferdig rigget i ei plastkasse sammen med kjele så den er rask å ta i bruk. Vi bruker en multifuelbrenner og benytter bensin. Det er lurt å trene litt med brenneren før du legger i vei. Det er en trygghet å vite at det fungerer også i dårlig vær når du må fyre opp i forteltet.
Brann er en reell fare så vær forsiktig!Vi bruker norske fjellski med stålkanter og eget feste for kortfeller. Det er praktisk med feller når du drar pulk, og kortfellene gjør også at det er litt glid forover.
Teleskopstaver er kjekt å ha for å kunne regulerer høyde. Når du går med pulk er ikke stavene i like mye bruk som på vanlig langrennski. Det bør være ca 90 grader i albueleddet for å unngå problemer i skuldrene over tid.
Andre praktiske ting er en god snøspade til å grave kuldegrop, levegger og en do.
En børste til å børste vekk rim på duken om morgenen før du fyrer opp i primusen er god å ha. Kjelen til å smelte snø i bør være stor nok, 2-3 liter er minimum.

Så er det bare å glede seg til vinter!
Og til sist noen visdomsord av Fritjof Nansen:
"Ingenting verdt å ha i livet nås noensinne uten å våge"


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar