tirsdag 7. april 2015

Hardangervidda

Neida, vi var ikke klare for å gi slipp på vinteren.

Morgenstemning.
 
Hardangervidda i mars kan by på alt. Alt fra sol og vindstille til full snøstorm. Og vi har fått kjent på alt dette, igjen..
Så godt å være på lang tur, så godt å ha et telt å krype inn i når uværet raser. Rart at kun en tynn telttur betyr så mye for velværet. Utenfor blåser det og snøen pisker så du ikke ser noen ting. Inne er det vindstille og trygt.
Når det i tillegg er fyr på primusen og noe varmt i koppen er det full lykke.

17 m/s.

Fordelen med å gå på Hardangervidda rundt påsketider er at det er mange åpne hytter som kan benyttes. Alt fra helt enkle nødkoier til betjente hytter med 3 retters middag og dusj. Det er litt kos og litt masete å besøke disse hyttene. Noen er veldig fulle, særlig hvis det er dårlig vær og folk blir liggende værfaste. Andre hytter er små og ligger litt utenfor "motorveien" mellom Finse og Haukeli. Der kommer gjestene tettere på hverandre og nye venner møtes. Hvor ellers enn på ei hytte langt inne på fjellet spiser du middag med en melkebonde fra Trøndelag, en norsk privatflyger for en nigeriansk diktator, 2 tvillinger fra Nesbyen og en tysk farmasøyt?

Noen veit å kose seg.
 
Noen hytter må man grave seg inn i.


Det er godt å ha kvista løyper. De tar deg trygt fram når det er dårlig sikt. Noen dager var sikten så dårlig at vi bare så fra en kvist til den neste, dvs ca 15 meter.
Da er kvistene gode å ha. Når været er godt er det fint å gå sine egne veier.
Det er lite trolig at de som kvistet løypene går med tung pulk i egen løype. Noen ganger virker det som om løypa er lagt over hver eneste lille og store topp. Men, man blir jo sprek av slikt! Det er mange likesinnede med pulk eller tung ryggsekk som ligger i telt. Erfaringer og utstyrtips blir ofte utveksla i løypa.

Synlig i påskefjellet.
Hyggelig gjensyn med to tyskere ved Jøkulhytta.


Selv om alt er hvitt betyr ikke det at det ikke er farger og nyanser. Gråhvite toner ispedd en avblåst fjellrabbe blir som små kunstverk. Å gå i whiteout er ganske slitsomt, balansen blir dårlig og det er helt umulig å se om det går opp eller ned. Da er det desto bedre når sola endelig kommer fram igjen.

Mange fine dager i fjellet.

Det å ligge i telt gjør at du kommer tettere på naturen. Å våkne til rypesteggen om morgenen er stas. Vi så endel ryper og også rypespill flere ganger. Naturen våkner til live selv om vinteren ikke er over helt enda.

Men nå er vinterutstyret pakket ned og vi er klare for mer vårlige aktiviteter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar