onsdag 15. april 2015

Litt kulturhistorie må til..

Furu i motlys.

Etter noen dagers akklimatisering fra vinterfjellet pakka vi sekken og satte kurs for Østfold. Det er et fylke som for oss er ganske uoppdaget, bortsett fra kø på kaia i Moss da. Sola skinte da vi parkerte noen kilometer fra Linnekleppen i indre Østfold på grensa mellom Marker og Rakkestad kommuner. Her finner du Norges eneste bemannede branntårn som rager 14 meter over bakken 325 moh. Stien opp fra veien går igjennom et trolsk og fint terreng med furu og små tjern. Tror Ronja Røverdatter godt kunne bodd der!

Luftig utsikt fra toppen.
 
Vi kom dessverre ikke helt opp til toppen av tårnet da det kun er mulig når vakta er der.
Vi hadde planer om ei overnatting i telt på toppen for å få med oss både solnedgang og oppgang. Det var veldig kupert der, så en teltplass ble vanskelig å oppdrive. Løsningen ble å ta ei natt under åpen himmel. Det å våkne opp sammen med sola og fuglene er en helt spesiell opplevelse og kan anbefales på det varmeste!

Sola kommer krypende.

Siden vi var inne i "branntårnmodus" satte vi kursen videre til Rømskog. Der finner du Østfolds høyeste mulige overnatting i Haukenestårnet som er driftet av DNT. Tårnet er et restaurert branntårn og har overnattingsplass til 6. Du trenger ikke være medlem av DNT for å låne hytta, men det blir litt billigere.
Vi sov godt i høyden og våknet til nok en flott soloppgang som ble akkompagnert av orrfuglleik i nærheten. Magisk!

Haukenestårnet.
 
Da vi var i det kulturelle  hjørnet kjørte vi noen få mil til Sootkanalen i Eidskog kommune. Dette er en kanal laget for å frakte tømmer motstrøms fra Mangenvassdraget til Haldenvassdraget. Kanalen er bygget i perioden 1847-49 og består av 16 sluser fordelt over 1,5 kilometer. Noen sluser er restaurert, noen er rast sammen. Er du på disse kanter er det verdt et besøk.
 
Imponerende byggverk.

Snart går ferden videre, følg med, følg med!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar