onsdag 21. oktober 2015

Høst = jakt

Vi går mot kaldere tider.

Jakt og friluftsliv er to ting som lett kan kombineres nå om høsten. Her i Vestfold starta elgjakta 5. Oktober og Tom var gjestejeger på et lag her i nærheten.

GPS er et nyttig hjelpemiddel på elgjakt.
 
Nå har rådyrjakta satt i gang for fullt, så nå er det mange timer som skal tilbringes i skogen på Flår. Der er vi godt kjent.
Å jakte rådyr uten hund er en tålmodighetsprøve som halvparten av oss ikke er så innmari god på....Det å sitte på post i timevis gir mye tid til refleksjoner, nesten filosofiske øyeblikk. Men, så plutselig faller et løv eller det knekker i en kvist. Var det noe der? Pulsen øker og tankeflukten er helt vekk. Det å være på jakt gir en helt spesiell opplevelse av å være til stede "i nuet". Det er jo veldig i tiden nå, så sånn sett er jakt tidsriktig. Så er det nok mange som synes at all jakt er en uting, men det får bli deres problem.

Trolsk stemning i rådyrskogen.
 
En annen side av jakta er kosen ved å fyre et bål til lunsj. Det er godt med litt varme disse friske høstdagene samt at det smaker ekstra godt med gulostskive på bålet.

Varm lunsj.
 
Tidligere år har dette bare vært mulig i helgene. Vi føler oss privilegerte som nå kan rusle ut på jakt hele uka og ikke bry oss om hvilken dag det er eller andre dagligdagse ting.

Jakt på fine farger, et bra fotomotiv eller en spennende dyreobservasjon gjør det også verdt å bruke noen stille og rolige timer skogen. Når du sitter helt stille kommer gjerne småfuglene ganske tett på og et nysgjerrig ekorn snatrer i grana bak deg.

Det er mange motiver.

Tidligere i høst ble vi spurt om å holde et foredrag for Tønsberg og omegns turistforening. Vi synes det er hyggelig å kunne fortelle andre om det vi har opplevd, og har holdt foredrag før om turene våre på Svalbard. Men vi hadde nok glemt hvor lang tid det tar...mange kvelder har gått med til å plukke bilder og vurdere de att og fram. Vi har ca 10 000 bilder å velge i så langt. Men så fikk vi mimra litt om de turene vi har hatt. Ser nå at vi jammen har fått med oss mye!

Vi hadde et engasjert publikum.

Vi mennesker er ofte i gang med å planlegge og tenke på det som skal komme. Selv om jeg synes vi har vært flinke i år til å være på ett sted av gangen, er det ikke fritt for at vinteren lokker. Derfor var det ekstra deilig å gå opp på Gaustatoppen med 5 cm snø på bakken. Det gir håp for en fin vintersesong.

Utsikt fra Gaustatoppen 1883 moh.
 
Men, vi skal ikke ønske tiden fram! Plutselig er året slutt, så det gjelder å nyte dagene som de er. 
Nå er det jakt i nærområdet som gjelder, men i skogen, på post, går tankene til vinter og lange skiturer igjen....

2 kommentarer:

 1. Synes dere at tida har gått (litt for) fort? :-) Og gleder eller gruer dere der mest til det er over?
  Kos dere videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tida har gått fort på en måte, men synes samtidig det er utrolig lenge siden jeg var på jobb. Om vi gleder/gruer oss til hverdagslivet? Tja, et ordtak sier: det er en tid for alt;-)

   Slett