torsdag 21. mai 2015

Mange fulltreffere og en bomtur...

En vakker gulfarge i solskinn.
 
Så er nasjonaldagen over og vi har hatt en spesiell feiring på Leka. Helt tilfeldig kom vi over øyas tradisjon for bilkortesje 17.mai, og vi ble selvfølgelig med. Med politibilen, brannbilen og ambulanse i front, alle med fulle sirener, kjørte vi rundt hele øya i en time og tuta på alle hus, folk og fe langs veien. Kjekt å ha hele lokalbefolkningen med på sightseeing!

Klar for bilkortesje.
 
Leka har en helt spesiell geologi, blant annet en stor forekomst av serpentinfjell vest på øya. Den rødgule fargen er et flott skue i solnedgangen. Vi tok ei natt ute i lyngen med solnedgangen ute i havet. Når rådyrbukken brøler i krattet bak deg, orrfuglen spiller og havørna seiler rolig over det hele kan det egentlig ikke bli bedre.

I myk lyng har vi flott utsikt.

En vakker solnedgang.
 
Helgelandskysten har sine myter og sagn om hvordan fjellene har blitt til. Lekamøya er et kjent landemerke på øya og er lett å gå opp til. Lekamøya rømte fra den viltre Hestmannen. Han skjøt ei pil etter henne, men Dønnamannen kastet hatten sin i veien for pila. Slik ble Lekamøya reddet og Torghatten ble til. Så rant sola og alle ble til stein.

Lekamøya.
En utrolig utsikt ved å gå igjennom hullet i Torghatten.

Etter et besøk i hullet på Torghatten ved Brønnøysund reiste vi videre nordover. På Tjøtta er det gode padlemuligheter nesten uansett hvilken vei vinden blåser. Det er fint å sette ut kajakkene ved riksveien, og raskt er du vekk fra trafikk og bebyggelse. Deilig å få vann under kjølen igjen, særlig når vinden stilner og sola varmer.

De syv søstre i bakgrunnen.

Så hadde vi tenkt å besøke Sandnessjøen Turistforenings hytte i Leirfjorden. Vi fant opplysninger om den på UT.no. Men da vi kom dit viste det seg at den var ganske forfallen og i tillegg låst med spesialnøkkel. Etter å ha bodd i telt og under åpen himmel en ukes tid hadde vi sett frem til å komme innendørs noen dager, så vi blei litt satt ut. Så hva fant vi på da?
Det kan du finne ut om du følger med videre!

UT.no trenger kvalitetssikring.

2 kommentarer: