lørdag 25. juli 2015

Lukten av Lofoten


Når du kommer til et nytt sted eller et fremmed hus er det ofte lukten som du legger merke til først. Forskjellige lukter er det også lett å knytte minner til. Vi har alle en lukt som minner oss om jul, barndommen, en hyggelig eller ekkel opplevelse.
På samme måte kan Lofoten kjennes på lukta!

Torskehau på hjeller.

Vi starta ut med friskt mot fra Bodø over Vestfjorden til Moskenes. En 4 timers fergetur i frisk bris kan fort gi lukt av sjøsyke. Vi klarte oss heldigvis bra.
Moskenes er den sydlige innfallsporten til Lofoten med sine høye fjell og hvite strender. Hvis ikke skodda dekker over landskapet da...
En fin og litt krevende tur er å gå fra Å til Stokkvika. Turen starter til den "friske" lukta av tørka torskehoder. I sola kjenner du den gode lukta av varm lyng, blomster og urter. Det er så bratt at du også kjenner lukta av jord og søle rett foran nesa di i oppoverbakkene.

Med nesa i lyngen.
 
Det er ikke alt vann som renner nedover.
 
Lofoten i juli kan fort bli litt overbefolket av tyske bobiler, parfymerte franske turister og ett og annet illeluktende toalett. Derfor var det godt å pakke sekken for å ta ei natt i Kvalvika. Her finner du ei flott, lang sandstrand nesten uten mennesker. Lukt av sau og våt ull er helt garantert. Og ispedd den deilige lukta av kaffe i teltet om morran så er starten på dagen god.

Kvalvika er en vakker plass.
 
Fotspor i sand.
 
Det er noen bratte partier på stranda.

Så fikk vi endelig litt finvær. På stranda i Utakleiv fant vi en drømmeplass for å se på midnattssola. På fine kvelder blir det fort mange mennesker her og lukta fra grillmat kjennes over hele stranda. Mer eller mindre vellykka forsøk på bålfyring resulterer i en artig lukt av brent tang. En god følelse av sommer, hvis vi ser bort fra temperaturen på 8 friske grader da...

Vi fikk noen vakre solnedganger.
 
En flott topptur fikk vi også med oss: vi gikk bokstavelig talt på Veggen! Utsikten herfra er upåklagelig i fint vær.

Sånn er det å gå på Veggen.
 
Blir aldri lei solnedganger.

Lokal mat er noe vi liker. Og ingenting er vel bedre enn å spise et bedre grillmåltid sammen med venner som er på besøk hos familien. Et besøk på Aalan gård byr på lukter fra tørka krydderurter og egenprodusert økologisk ost. Deilig!

Besøk på tørkeloftet.

Vi har handlet litt lokal ost.


Ellers er lukta av stekt fisk, tørr fisk, råtten fisk og fisk i alle andre varianter noe som kjennes over hele øygruppa. En liten padletur ga oss den friske lukta av sjø og tang.

Overrasket av lavvann.

Så er Lofoten et tilbakelagt kapittel, men lukten av Lofoten....den vil alltid være der.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar