tirsdag 28. juli 2015

Andøya - ytterst i havet

Vellykket hvalsafari.

Nå har vi hatt 3 fine dager på Andøya og har fått oppleve dyre- og fuglelivet på nært hold. De 2 første nettene tilbrakte vi på Bleik, et lite bygdesamfunn med storhavet som nærmeste nabo. I følge de som bor her finner du her Norges lengste sandstrand. Den er 2,7 km lang. Sanda er så fin at hvis du hadde brukt den i et timeglass ville en time blitt gjort unna på 30 minutter...

2,7 km fin sandstrand.
 
Den lokale pub'en er absolutt verdt et besøk, et lite museum i seg selv.
På Bleik gikk vi en fin rundtur i morenelandskapet sammen med en million fluer. Landskapet er vilt og vakkert både i sol og regn.

Smia Pub & Cafe.

Så bar det ut med MS Laura for å besøke et av nordnorges største fuglefjell som huser ca 200.000 lundefugler, Bleiksøya. Det er som myggsvermer og må oppleves for å skjønne hvor mye fugl det er. Vi så også 7 ørner på jakt etter dagens lunsj; lundefugl.

Lundefugl.

Ørn på jakt.
 

Neste dag bar det ut på storhavet for å få et møte med hvalene som lever i området på utsiden av Andenes. Her er det relativt kort vei ut til de store dyp hvor spermhvalene holder til. Etter 3 timer i båt var vi ute i områdene der hvalene sist ble sett. Ombord på båten bruker de en hydrofon for lettere å lokalisere dyra. 
Vi var så heldige å få se 2 forskjellige hvaler som lå i vannskorpa og pustet og hvilte før de tok sats og dykket ned igjen til 2000 meters dyp for å spise. Så utrolig fasinerende å kunne studere disse enorme dyra. Hannhvalene kan veie opp mot 75 tonn og bli over 20 meter lange...

En spennende opplevelse.

Med en kongeutsikt fra teltet, en omvisning på polarmuseet og i fyret så ble avslutningen av oppholdet på Andøya også en god opplevelse.

Andenes fyr 40 meter høyt.
 
Nå henter vi oss inn igjen med en liten fergetur over til Gryllefjord på Senja. Nye eventyr venter på oss!

2 kommentarer:

  1. Hmmm, man trenger jo ikke å dra til Island for å komme på skikkelig hvalsafari, jo...

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvalsafari var gøy! De ga seg ikke før de fant hval, kanskje litt lettere om vinteren. Da er det mye hval i Tromsø-området også.

      Slett