fredag 3. juli 2015

Svalbard. Igjen....


For niende gang har turen gått til Svalbard. Vi blir visst aldri lei av det majestetiske, uberørte og mektige landskapet.
Denne gangen har vi vært på cruise med MS Nordstjernen, en ærverdig gammel dame med sjarme og stil.
Men først hadde vi en dag i Longyearbyen. En ny opplevelse for oss var å ha med venner som ikke er like kjent på Svalbard som oss. Litt rart å være guide selv, vi som har vært på så mange guidede turer i området.

Isbjørnvakt med god utsikt.
 
Så fort du skal utenfor byen må du ha en eller annen form for isbjørnsikring. Rifle og signalpistol er det mest brukte. Tusen takk til Steinar for velvillig utlån av våpen!
Turen bar opp på Platåfjellet og inn til Ninavarden, et minnesmerke etter en ulykke med isbjørn i 1995. Det er sterkt å tenke på hvordan Nina må ha hatt det på sin første tur til Svalbard.

Minnesmerke.
 
På Platåfjellet får du raskt god utsikt over Longyearbyen. Vi var ganske heldige med været, så de obligatoriske utkikksbildene ble foreviget.

Alkekongen har bosted med god utsikt.
 
Så kom resten av reisefølget opp, og vi var alle klare for båttur.
Første stopp var Barentsburg med guiding og folkloreshow. En rask smak på byens selvbrygga nye øl fikk vi også.

Vi smaker på det lokale brygget.
 
En båtreise gir deg unike muligheter til å oppleve det rike fugle- og dyrelivet. Nordstjernen er en relativt liten båt, noe som gjør at du kommer tett på naturen. 
I løpet av turen hadde vi flere landinger med polarsirkelbåter, raske gummibåter med plass til 8 personer.

Klar for ny landing.
 
I Magdalenafjorden var det flere av oss som benyttet anledningen til et forfriskende bad. Hele 4 grader i vannet...

Veldig rask svømmetur belønnet med diplom.
 
Alle som kommer til Svalbard er spent på om det blir noe isbjørn å se. Det er vanskelig å gi isbjørngaranti, men sjansene er store når du tar turen ut i båt. Og jammen var vi så heldige å få se 3 stykker samtidig, gumlende på et hvalkadaver i fjæra. 
Det er flotte dyr, så spennende å studere de og se hvordan de beveger seg.

Isbjørn.......
 
Litt rusa på livet reiste vi videre langs land. Høye fjell med snø, isbreer og fugler samt en og annen hval og sel er det du kan forvente på en slik tur.
En av landingene vi hadde var i Mushamna, en nedlagt fangststasjon som vi har lest mye om. Så spennende å være der og se det med egne øyne! Sola kom fram og vi ville egentlig bare bli der..
Etter å ha kryssa 80 grader nord og den obligatoriske sjampisskålen var Moffen i sikte. Moffen er ei øy med en ganske stor hvalrosskoloni. Rundt 50 feite og dorske hanner kosa seg der sammen med en isbjørn som også tok seg en liten lur.

Det er viktig med hvile.
 
I Ny-Ålesund har vi også vært før, men det er alltid godt å komme seg en tur på land og få shoppa litt. Pussig nok var souvernirbutikken oppe da båten kom...
På andre siden av fjorden ligger Ny London. Et stykke Svalbardhistorie om et marmorbrudd som ble til grus. Utrolig hvor mye pågangsmot og vilje de hadde de som bosatte seg her for mange år siden.

Gammelt utstyr i Ny Ålesund.
 
Etter 4 dager på båten med god mat og drikke var vi igjen tilbake i Longyearbyen. Før vi reiste hjem igjen rakk vi også en tur med hundevogn, et besøk hos de søte valpene og en liten tur på jakt etter fossiler.

Besøk hos valpene.
 
Litt godt å komme hjem igjen til varme og lukt av grass og skog. Men, savnet etter Svalbard vil nok alltid være der.
Takk til vårt hyggelige reisefølge for at dere ville være med!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar